Днес е Велики четвъртък - важен ден от Страстната седмица. Ден наситен

...
Днес е Велики четвъртък - важен ден от Страстната седмица. Ден наситен
Коментари Харесай

Днес е най-тъжното възпоменание, във всеки дом се спазва важен обичай

Днес е Велики четвъртък - значим ден от Страстната седмица. Ден кондензиран със символика, древен събития и национални поверия. В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък, е възпоменание за Тайната вечеря, написа Блиц.
 

На него се напомня по какъв начин Исус Христос направил пасха в дома на един гражданин на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и споделил: ``Не пристигнах да послужвам, а да послужа``. Така Той им дал най-ценния урок – за смирението. 

След като завещал новата заповед за обич към всички, Христос декларирал на учениците Си,че ще бъде предаден. В неразбиране те питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал така добродушно, че другите не разбрали.
 
След вечерята Христос взел хляба, разчупил го и раздал на учениците си с думите:  " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата с алено вино и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете. " Установено е тайното свето причестяване.
 
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.
 
Според националните традиции, на този ден рано заран се боядисват великденските яйца - традицията разрешава, с изключение на на Велики четвъртък, обредните яйца да се подготвят и на Велика събота.
    
Първото яйце би трябвало да бъде алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което до момента е стояло в къщата, с цел да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Яйцето се пази, с цел да носи шанс.
 
Следващото яйце също е алено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след среднощ, или на другия ден. Червените яйца са знак на Христовата мъчения.
 
На Велики четвъртък се възобновява и квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано към тях тесто. Жените подготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно алено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на родственици.
 
В четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат по този начин наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте фрагмента от Евангелието, разказващи за Христовите премеждия. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки искащ мирянин бива помазан с елей за здраве.

От антични времена доста култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, да вземем за пример, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много нации виждали в яйцето знак на прераждането напролет. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то стартира да се възприема като знак на раждането на индивида от природата.

Червените яйца са знак на Христовата мъченическа кръв. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР